Inainte de operatie

Recomandări înainte de operație



Pregătiri preoperatorii


Perioada preoperatorie este o perioadă ușor diferită în activitatea și comportamentul nostru cotidian, pregătind intervenția chirurgicală. Se va evita cu minim 14 zile consumul de aspirină sau compuși echivalenți deoarece pot declanșa sângerări și alterarea procesului de coagulare. Anticoncepționalele orale vor fi suprimate cu circa 21-28 zile înaintea intervenției. Evitarea consumului de tutun și alcool cu mai mult de 48 de ore înaintea intervenției.

În ziua intervenției nu se va mânca sau bea nimic cu minim 6 ore înaintea intervenției. La clinică prezentarea se va face cu un însoțitor (care nu va putea rămâne peste noapte - orarul de vizită se încheie la ora 22:00), cu obiecte de igienă personală, fără bijuterii sau alte obiecte de valoare nenecesare. Se va evita fardarea, lăcuirea unghiilor, rujarea buzelor.

Personalul medical va fi avertizat de purtarea protezelor dentare, lentilelor de contact și se vor depune la un loc sigur.

Ce trebuie să știm despre perioada preoperatorie


Prezentarea la clinică se va face la data și ora stabilită. Pacientul va fi primit de personalul medical și va fi invitat în spațiul unde se va schimba în pijama, își va depune lucrurile personale pentru păstrare. Se întocmesc:

  • fișa de internare
  • diagnosticul de internare
  • consultul medical al stării prezente de sănătate
În perioada preoperatorie pacientul va fi vizitat de medicul anestezist și de medicul cu echipa operatorie pentru completarea stării medicale prezente prin întrebări și răspunsuri de ambele părți. Medicul operator și echipa sa își vor lua reperele operatorii și își vor desena planul operator. Se efectuează ultimul consult de către medicul anestezist. Pacientul va anunța medicul anestezist despre purtarea de proteze dentare, lentile de contact sau alte proteze. Pacientul este după un repaus alimentar de cel puțin 6 ore. Se va semna contractul operator și se face plata dacă nu au fost efectuate anterior.

Perioada postoperatorie


Trezirea din anestezie: imediat postoperator pacientul se trezește din anestezie și poate comunica cu echipa operatorie. Resimte o stare de oboseală ușor confuză care se ameliorează un următoarele zeci de minute, când starea de conștiență revine pregnant. Nu sunt dureri sau alte stări neplăcute. Petrece o stare de bine, detașata de intervenția chirurgicală. Pacientul va dormi câteva ore până la eliminarea totală a efectelor anesteziei generale.

Dureri


După această perioadă, pacientul resimte doar o stare de tensiune la nivelul zonei operate care se remite în 24-48 ore. Este posibilă apariția durerilor, dar acestea sunt reduse ca intensitate și cedează rapid la analgezice. În toată această perioadă, pacientul se află în rezerva (postoperatorie) sub controlul atent al unei asistente și eventual al medicului anestezist.

 

Viata sociala

Pe perioada purtarii pansamentelor, viata sociala va fi redusa pe cat posibil.