Recomandări înainte de operație
Pregătiri preoperatorii
Perioada preoperatorie este o perioadă ușor diferită în activitatea și comportamentul nostru cotidian, pregătind intervenția chirurgicală. Se va evita cu minim 14 zile consumul de aspirină sau compuși echivalenți deoarece pot declanșa sângerări și alterarea procesului de coagulare. Anticoncepționalele orale vor fi suprimate cu circa 21-28 zile înaintea intervenției. Evitarea consumului de tutun și alcool cu mai mult de 48 de ore înaintea intervenției.
În ziua intervenției nu se va mânca sau bea nimic cu minim 6 ore înaintea intervenției. La clinică prezentarea se va face cu un însoțitor (care nu va putea rămâne peste noapte - orarul de vizită se încheie la ora 22:00), cu obiecte de igienă personală, fără bijuterii sau alte obiecte de valoare nenecesare. Se va evita fardarea, lăcuirea unghiilor, rujarea buzelor.
Personalul medical va fi avertizat de purtarea protezelor dentare, lentilelor de contact și se vor depune la un loc sigur.
Ce trebuie să știm despre perioada preoperatorie
Prezentarea la clinică se va face la data și ora stabilită. Pacientul va fi primit de personalul medical și va fi invitat în spațiul unde se va schimba în pijama, își va depune lucrurile personale pentru păstrare. Se întocmesc:
- fișa de internare
- diagnosticul de internare
- consultul medical al stării prezente de sănătate
Perioada postoperatorie
Trezirea din anestezie: imediat postoperator pacientul se trezește din anestezie și poate comunica cu echipa operatorie. Resimte o stare de oboseală ușor confuză care se ameliorează un următoarele zeci de minute, când starea de conștiență revine pregnant. Nu sunt dureri sau alte stări neplăcute. Petrece o stare de bine, detașata de intervenția chirurgicală. Pacientul va dormi câteva ore până la eliminarea totală a efectelor anesteziei generale.
Dureri
După această perioadă, pacientul resimte doar o stare de tensiune la nivelul zonei operate care se remite în 24-48 ore. Este posibilă apariția durerilor, dar acestea sunt reduse ca intensitate și cedează rapid la analgezice. În toată această perioadă, pacientul se află în rezerva (postoperatorie) sub controlul atent al unei asistente și eventual al medicului anestezist.
Externarea
La 12-24 ore echipa operatorie consultă starea pacientului și a intervenției și decide externarea. Apariția de complicații poate prelungii internarea. În cazul intervențiilor de amploare, pacientul rămâne internat mai multe zile. Deplasarea la domiciliu se va face însoțit. La externare, pacientul va primi instrucțiuni cu privire la medicație - antibiotice, antiinflamatorii etc. - și asupra regimului de viață. Primele zile la domiciliu sunt grele și anume prin deplasarea deficitară, îngrijirile medicale și igienice, purtarea de pansamente și sutiene, conformatoare, ciorapi elastici.
Este bine în cazurile mai complexe să se apeleze la serviciile unei asistente competente la domiciliu. În acestă perioadă trebuie urmărită starea generală a pacientului, în primul rând de către asistentă și de persoanele din zonă. Orice modificări în starea de conștiență, în ritmul respirațiilor, modificări ale pulsului și tensiunii arteriale, se raportează cabinetului sau medicului.
Din fericire, complicațiile cu caracter general la domiciliu sunt aproape inexistente. Mici sângerări sunt posibile la schimbarea pansamentului sau la scoaterea firelor. Pansamentele și firele vor fi eliminate la 10-14 zile fără dureri. Igiena corporală va fi efectuată în aceleași condiții, dar pe porțiuni cu atenție de a nu uda pansamentul.
Stări de circumspecție a rezultatului
În prime zile după intervenție, pacientul traversează o perioadă ambiguă în ceea ce privește rezultatul estetic. Acest lucru se datorează faptului că zona operata este acoperită de pansamente, curiozitatea pacientului este destul de mare și local plăgile chirurgicale își parcurg firesc evoluția. Sunt edeme, echimoze, zone cu sensibilitate mai scăzută și chiar mai crescută, indicând o evoluție normală postoperatorie. Un alt element care impresionează pacientul este cunoașterea faptului că există posibilitatea apariției unor evoluții nedorite și câteodată chiar complicații. Pacientul nu trebuie să fie neliniștit, deoarece se află sub îngrijirea medicului până la vindecarea completă, și sunt luate toate măsurile de prevenire a complicațiilor.